Talaşlı imalat önceden dizaynı yapılıp projelendirilen parçanın,  imalat sürecine uygun talaşlı imalat tezgahlarında, belirlenmiş kesici takımlar yardımı ile küçük parçacıklar(talaşlar) koparılma operasyonuna tabi tutularak şekillendirilmesini kapsayan imalat yöntemidir. Bu şekil verme işlemi, uygun takım ve tezgahlar aracılığıyla yapılmalıdır. Talaşlı imalat amacı için kullanılan 5 temel takım tezgahı bulunmaktadır:

  • Torna tezgâhı
  • Freze tezgâhı
  • Delik Delme Tezgâhı
  • Raybalama tezgâhı
  • Taşlama Tezgâhı

Geçmiş yıllarda elle kontrol edilen NC takım tezgahları artık yerlerini bilgisayar destekli CNC tezgahlarına bırakmaktadır. Metal işleme alanında tornalama ve frezeleme işleri talaşlı imalatın temelini oluştırmaktadır.

Tornalama:

Dairesel formlu parçalar talaşlı imalatında tercih edilen bir yöntemdir. İş parçası, ayna (torna tezgahında parçanın bağlandığı hareketli kısım) ekseninde dönerken sabit kesici takımların ilerleme ve paso verme şeklinde hareket yapması esnasında talaş kaldırılarak iş parçasının istenilen şeklin verilmesine tornalama işlemi denilmektedir.

Frezeleme:

Frezeleme işleminde, tornalama işleminin tersine iş parçası sabit kalırken takımlar dönme hareketi yaparak talaş kaldırmaktadır. Bu sayede torna tezgahlarında elde edilemeyen şekiller kanal ve  diş açma gibi frezeleme teknolojisi ile elde edilebilmektedir.

DEPARTMANLARIMIZ