Bilgiler

Hidrolik Sistemlerde Kavitasyon:

Kavitasyonun ana sebebi sistemde hava kabarcıkları ve gazların yaratmış olduğu vakum etkisidir. Kavitasyon sonucu oluşan vakum metal parçalarda aşınmaya neden olur.

Hidrolik pompalarda kavitasyon nedenleri:

  • Emiş hattı filtresinin tıkanması
  • Emiş hattının kapalı olması
  • Tankın hava filtresinin tıkalı olması
  • Emiş hattının direncinin yüksek olması
  • Tanktaki yağ seviyesin emiş hattının altında kalması
  • Soğuk yağ sebebi ile viskozitenin artması
  • Yağın köpüklenmesi
  • Emiş hattının hava emilimi

Yukarıda belirtildiği gibi kavitasyonun ağırlıklı sebebi zamanında yapılmayan bakımdır. Soğuğa dayanıklı yağ seçilmemesi, filtre ve yağ değişimlerinin aksatılması hidrolik pompalarının çalışma ömürlerini azaltan en önemli etkendir. Bu sebeple makine üreticisinin belirtmiş olduğu bakım saatlerini aşmamaya azami dikkat edilmelidir. Kirli yağ kullanımı sonucu veya ömrü dolduğu için değişmesi gereken emiş filtresi değişimleri aksatılmamalıdır.

Sıklıkla yapılan bir diğer yanlışta pompa bakımı sonrası montaj sırasında pompanın havası alınmadan çok az da olsa çalıştırılmasıdır. Pompa yerine takıldıktan sonra hidrolik yağ tankından pompaya akış olduğuna emin olunmalıdır. Bunun öncesinde pompa kesinlikle çalıştırılmamalıdır.

Sistemde kavistasyon olmasının bir diğer sebebi de yağ tankında oluşan vakum etkisidir. Yağ tankları kirlilik oluşmaması için izole edilmiş yapılar olsa da yağ basımı sırasında oluşacak basınç farkının dengelenmesi için bir havalandırma deliğine sahiptirler. Bu havalandırma deliği kirlilik önlemek için filtreye sahiptir. Bu havalandırma filtresinin tıkanması da yine aynı şekilde bir vakım etkisi oluşturacak ve sisteminizde kavitasyona neden olacaktır.

Bunlar dışında sistem tasarımının yanlış yapılması, yetersiz yağ dağılımı, fazla sayıda dirsek kullanılması gibi durumlarda kavitasyona neden olabilir.

Peki hidrolik sisteminizde kavitasyon olduğunu nasıl anlarsınız?

  • Kesintisiz sürekli devam eden ses, gürültü. Vakum etkisinin göstergesi olabilir.
  • Kesintili değişken gürültü. Emiş hattından hava alma veya yağ içerisinde köpüklenme belirtisi olabilir.
  • Yağ sıcaklığında artış
  • Yağda bozulma, kararma
  • Titreşim

Sisteminiz de bunun gibi değişiklikler görüyorsanız kısa sürede hidrolik uzmanlarımız ile irtibata geçerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Hidrolik pompa ve Hidromotorlar da Revizyonun Önemi:

Hidrolik sistemler, elektrik ve ısı enerjisinden elde edilen mekanik enerjiyi, hidrolik enerjiye çeviren, hidrolik enerjiyi de uzak noktalara ulaştırarak tekrar mekanik enerjiye çevirebilen, küçük hacimlerde yüksek kuvvetlerin (momentlerin) elde edilebildiği, yük altında harekete başlayabilen, hız, moment ve kuvvetlerin açık devre ve kapalı devre olarak hassas kontrollerinin yapılabildiği sistemlerdir.                

Hidrolik sistemler kinetik enerji sağlayıcı bir motor (bu bazen bir elektrik motoru bazen ise dizel bir motor olabilir), bunu hidrolik enerjiye çevirecek bir hidrolik pompa ve bunu istenilen yere aktarmayı, kısmayı, bölmeyi sağlayacak hidrolik hortumlar, çeşitli valf ve vana sistemleri ile bu hareketlerin iletimini sağlayan hidrolik yağı depolayan tanktan oluşur.  Bu yapının oluşturduğu güç ise hidrolik silindir, tekerlek gibi yapılar ile iş yaparlar.  İş makinaları bir tür hareketli hidrolik sistemler bütünüdür.

Hidrolik sistemlerde amaç doğrusal, dairesel ve açısal hareket üretmektir. Hidrolik sistemler, kuvvetin ve gücün ön planda olduğu yerlerde kullanılırlar. Hidrolik sitemler kurulum açısından pahallı sistemlerdir, fakat az yer kaplaması, sessiz çalışması, hafif bir güçten yüksek güçler elde edilmesi gibi birçok avantaj sağlarlar. Hidrolik sistemlerin ana parçası olan hidromotorlar, hidrolik pompalar, hidrolik silindirler, orbitroller ve ana kumanda valfi gibi ilk hareketi sağlayıcı sistem parçalarıdır. Bu ekipmanlar diğer parçalara göre çok daha yoğun çalışmaları nedeniyle arızanın en sık yaşandığı sistem parçalarıdır. Bu sebeple yenileri ile değiştirilmesinden ziyade tamamen ömrünü tamamlayana kadar bozulan parçaların tekrar imalatı ya da onarımı ( revizyon) yapılarak tekrar kullanılması sağlanmalıdır. 

Hidrolik sistemlerde, mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye çeviren ekipmanlar pompa olarak adlandırılır. Pompalar kullanım alanlarına göre değişik şekil, görev ve tiplerde imal edilirler. Bu pompaların ülkemizde üretimi yok denecek kadar azdır. Bu nedenle hep yurtdışından ithal edilmektedir. Bu da ülkemizden büyük ölçüde nakitin yurt dışına kaçmasına sebep olmaktadır.

Pompalar pahalı ürünlerdir. Arızalanmaları durumunda hurdaya atılmaları ve ülkemize hurda yükü oluşturmaları muhtemeldir. Son yıllarda bu pompaların atılmaktan ziyade tamir edilerek sanayiye geri kazandırılmaları sağlanmaktadır. Bu hem kullanıcı, hem sanayici ,hem de ülkemiz için karlı bir durumdur.

Bir revizyon işlemi, hidrolik sistem elemanının, aynı gün içerisinde arızasının tespit edilmesi, ilgili elemanın firmanın bünyesinde yer alan torna, freze, alıştırma matkabı, yatay taşlama, silindirik taşlama, yüzey lebleme ve yıkama tezgahlarında yeniden imal edilmesi ya da onarımı gerçekleştirilerek tekrar kullanılabilir hale gelmesi için gerekli süreçlerini içerir. Böylece arıza gerçekleşen sistemin geri dönüştürülmesi sağlanacak ve atıl hale gelmesi de önlenecektir. Bu da müşterinin %50-70 daha düşük maliyet ile; ürününü, fiziksel ömrünü tamamlayana kadar kullanmaya devam edebilmesi demektir.

Bir iş makinasının kalitesi ve işlevselliği müşteriyi o makinayı almaya iten en belirgin sebeptir. Ancak bu işlevsellik ve kalite eğer satış sonrası hizmetlerle desteklenmiyorsa bir süre sonra yerine problemlere bırakır. Bir iş makinası ister bir ekskavatör isterse greyder olsun belli periyotlarla bakım hizmeti alınması gerektirir. Pek çok iş makinası için bu servis periyodu 250 saat de bir gerçekleştirilmesi gereken bir süreçtir. Bu bakımlar sırasında genelde filtre değişimleri, motor ve hidrolik yağ değişimleri gibi makinanın yıpranmaya en yatkın kısımlarının kontrolleri sağlanır.

 Özkara Hidrolik olarak hem özel servis hemde yetkili servis hizmeti verdiğimiz pek çok marka bulunmaktadır. Başta distribütörlüğünü yaptığımız Faresin teleskobik forklift, Eurocomach mini ve midi ekskavatör ve yükleyici, MDB kaldırım robotlarının yanı sıra geçmişte yetkili servisi olduğumuz Benati, Çukurova ve İhimer markalarına da hizmet vermeye devam ediyoruz.

Bunların dışında başta Caterpillar, Liebherr, Kawasaki, Hitachi, Bobcat, Hidromek, JCB, Manitou  ve Hyundai başta olmak üzere birçok iş makinasına bakım ve servis hizmeti de vermekteyiz.  Mobil gezici ekiplerimiz Ankara ve civar illerde yaptıkları periyodik ziyaretlerle size yerinde ve zamanında en iyi hizmeti vermeyi hedeflemektedir.

İsterseniz belli zaman dilimlerinde bizi arayıp bireysel hizmet alabilirsiniz yada tüm makine filonuz için hazırlayacağımız  periyodik bakım servis sözleşmemizi imzalayarak, tüm iş makinalarınız için tek bir noktadan hizmet almanın rahatlığını yakalayabilirsiniz. Periyodik bakım anlaşmalarımız iş makinanızın çalışma koşullarına ve sürelerine göre paketler halinde  satın alınır. İsterseniz peşin ödeyerek inanılmaz fiyat indirimlerinden yararlanırsınız ya da belli taksitlerle yıla yayarak ödersiniz. Böylece hem makinanızın emin ellerde olduğunu bilir, hem de hesabınızı daha rahat tutarsınız. Bundan sonra tek yapmanız gereken periyodik bakım saatinin dolmasına 20 saat kala servis departmanımıza haber vermek olur. Eğer ben bunu da takip edemem diyorsanız, makinanıza takacağımız bir GPRS sistemi ile sizi bu külfetten de kurtarabiliriz. Böylece servis ekibimiz makinanızın çalışma saatini online takip ederek periyodik bakımlarınızı talimatınıza gerek kalmaksızın tamamlar.

Özkara Hidrolik sektöründe 45 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu süreç içerisinde iş makinası sektörünün dışında askeriye, havacılık sanayi gibi pek çok farklı alanda üretim ve yeniliklere destek olmuştur. Seri üretimdense projesel çalışan üretim departmanımız müşterilerimizin problemlerini analiz ederek bu sorunlara en uygun ekipman ve makinaların projelendirme ve üretimini yapmaktadır.

Üretim Departmanız, talaşlı imalat atölyesi  ile kaynak ve montaj atölyesinden oluşmaktadır. Hidrolik departmanımız tarafından  da desteklenen departmanımızda mekanik imalat projeleriniz gerçeğe dönüşür.  Bazen bu proje telehandler, forklift, ekskavatör veya beko loder gibi iş makinalarınız daha verimli çalışmasını sağlayacak bir ataşman iken bazense komple bir makine dizaynı olabilir.

Üretim departmanımız sektörde ihtiyaçları analiz ederek Türkiye’de üretimi olmayan veya var olan üretimlerin gereksinimleri karşılamadığı ürünleri tespit ederek bunları geliştirmeye yönelik projeler üretir. Özellikle son 10 yıldır demiryoluna yapılan yatırımlar bu yatırımları gerçekleştirmek için gerekli ekipmanlarda Türkiye’de büyük bir eksiklik olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu sıkıntılarını bizlerle paylaşan müşterilemizin ihtiyaçları sayesinden bünyemizde demiryolu inşasına yönelik ekipman projelendirmesi ve üretimi işine girilmiştir.

Türkiye’de bir ilk olan demiryolunda da hareket edebilen hi-rail ekskavatörler ve beko loderlar ilk kez tarafımızdan üretilmiştir. Şu anda yerli üreticimiz Hidromek başta olmak üzere pek çok marka ve modelde iş makinasının, üzerinde yaptığımız projelendirmeler ile yaptığımız sistem iş makinalarının demiryolunda da, aynı arazi koşullarında olduğu gibi güvenle kullanılabilmesi sağlanmaktadır.

Yine Mini ekskavatör müşterilerimizin dizel yakıtla çalışmakta olan bu makinaları, kömür madeni gibi alanlarda kullanamaması sebebi ile geliştirdiğimiz elektrikli mini ekskavatör Türkiye’de bir ilktir. Makinanın ebatlarından dolayı akülü olarak çalışamayan ama 380V elektrik olan her alanda hiçbir eksoz gazına sebep olmaksızın çalışabilecek mini ekskavatör tasarımımız başta kendi distribütörlüğünü yaptımız Eurocomach mini ekskavatörler olmak üzere pek çok marka model ekskavatöre uygulanabilmektedir.

Bunlar gibi alanında öncü projelerin yanı sıra şirket bünyemizde başta telehandler (teleskobik forklift)’lere ait olmak üzere pek çok ataşman üretimimiz mevcuttur.

 

Hidrolik, su veya başka sıvıların basınç vasıtası ile dağıtılmasını ve bu yolla makine, cendere, pres gibi mekanik ekipmanların çalışmasını inceleyen bir bilim dalıdır. Ancak sanayide hidrolik deyince akla hidrolik yağ ile çalışan ekipmanlar gelmektedir. O yüzden hidrolik sektörü geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Bu bazen bir hidrolik pompa bazen yağın içinden geçtiği bir hortum olabilir. Özkara Hidrolik olarak bizim uzmanlık alanımız, iş makinaları hidrolik sektörünün ana parçaları olan hidrolik pompa, hidromotorlar, orbitroller ve ana kumanda valfi gibi ilk hareketi sağlayıcı sistem parçalarıdır. Bu ekipmanlar diğer parçalara göre çok daha pahalı ve yoğun çalışmaları nedeniyle arızanın en sık yaşandığı sistem parçalarıdır. Bu sebeple iş makinası bakımlarında parçaların yenileri ile değiştirilmesinden ziyade tamamen ömrünü tamamlayana kadar revizyon vasıtası ile tekrar kullanılması sağlanmalıdır.
Arızanın tespiti revizyonun ilk aşamasını oluşturur. Arızanın kaynağının hangi parça olduğu tespit edildikten sonra bu parça sistemden sökülerek hidrolik revizyon atölyemize getirilir. Burada mekanik parçaları sökülerek arızanın ana kaynağı tespit edilir. Diyelim ki bir ekskavatör kullanıyorsunuz ve makinanın kazıcı bomunda bir yavaşlık var. Koparma gücü düştü ve hidrolik pompanızdan ses geliyor. Bu durumda muhtemelen hidrolik pompanızda sıkıntı var demektir. Hidrolik pompa yerinden sökülür ve hidrolik revizyon atölyemize getirilerek uzman ekibimiz tarafında dağıtılır. Eğer bu bir pistonlu pompa ise, marka ve modele göre değişmekle beraber rotor, piston, valve plate,gözlük şaft gibi bileşenler ile bunları çevreleyen genelde dökümden olan bir gövdeden oluşmaktadır. Öncelikle ekibimiz bu bileşenlerden hangilerinin arızayı yarattığını tespit eder ve bazen değişim ile bazende yüzeyde oluşan kılcal çatlak ve izlerin lebleme veya taşlama tezgahlarında ürünün yenilenmesi şeklinde onarıma gidilir. Daha sonra yeni ve tamir edilmiş parçalarla toplanan pompanız hidrolik test ünitemize bağlanılarak çalışma koşullarının yapay bir modeli ortaya çıkarılır. Her parça kendine göre bir çalışma basıncına ve yağ debisine sahiptir. Test ünitemiz bu değerlerin ayarlanabildiği ve gerçek çalışma koşullarına uygun bir ortamı yaratır. Burada belli bir süre çalıştırılan pompa veya hidromotor eğer sorun çıkarmıyorsa gerçek ortamda da sorunsuz çalışacaktır. Bu test tamamlandıktan sonra pompanız tekrar yerine takılmaya hazır olarak size teslim edilir. Bu hizmet kendimizin revizyon işlemini yaptığı ekipmanlar için ücretsiz olup dışarıdan hizmet alma talebi konusunda da yoğunluğa göre yardımcı olunur.

Hidrolik sıvıların mekanik özelliklerini ve buna bağlı oluşturdukları gücü inceleyen bir bilim dalıdır. Ancak sanayide hidrolik deyince akla endüstriyel hidrolik veya diğer adı ile güç hidroliği gelmektedir. Güç hidroliğinde büyük kuvvetler yaratılmak istenir buda petrol türevi yağların sıkıştırılamaz özelliklerini kullanan hidrolik pompa olarak adlandırılan hidrolik devre elamanları ile sağlanır. Hidrolik pompa mekanik enerjiyi kinetik enerjiye dönüştüren bunu da hidrolik yağın sıkıştırılamaz olma prensibi sayesinde sağlayan bir hidrolik sistem elamanıdır. Hidrolik pompaların 3 ana tip vardır: Pistonlu hidrolik pompalar, Dişli hidrolik pompalar ve Paletli( katriçli) hidrolik pompalar.

Hidrolik pompa iki temel görevi bulunmaktadır. Bunlardan ilki emmiş oluşturmaktır.  Hidrolik pompa yarattığı basınç farkı ile yağ tankında bulunan hidrolik yağ üzerinde vakum etkisi oluşturur. Bu etki ile tanktan emilen hidrolik yağ hidrolik pompa içerisindeki mekanik hareket sağlayan parçalar arasında sıkışarak basınç artışı sağlanır. Hidrolik pompaya verilen ve içeride hidrolik pompa elamanlarının hareketi sağlayan mekanik enerji bu sayede artarak hidrolik enerjiye dönüşür.

Hidrolik pompa tiplerine göre çalışma prensiplerini  gösteren diagramlar:

Pistonlu Hidrolik Pompa:

Hidrolik pompa tipleri arasında verimin en yüksek olduğu ve en yüksek basınçları üretebilen hidrolik pompa tipidir. Pistonlu hidrolik pompalar,  eğik eksenli, sabit eksenli, değişken ve sabit debili olmak üzere pek çok farklı çeşide sahiptirler. Temelde çalışma prensipleri rotor veya silindir blok olarak adlandırılan ve ortasından ilk hareketi sağlayan şaftın geçtiği ve buna bağlı olarak da pistonların emmiş basıncı oluşturması ile sağlanır.

Dişli Hidrolik Pompa:

Dişli hidrolik pompa yan yana duran iki dişlinin radyal ve eksenel boşluklarına dolan hidrolik yağın bu dişlilerin dönüşleri ile hareketi prensibine göre çalışır.

Katriçli (paletli) Hidrolik Pompa:

Katriçli hidrolik pompalar dairesel hareket eden kanatlardan oluşur. Bu kanatların neden olduğu merkezkaç kuvveti bir vakum etkisi oluşturarak basınç farkına neden olur.

 

DEPARTMANLARIMIZ